Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2022 23:42 - Вълни убийци - Част 1
Автор: knowings Категория: Други   
Прочетен: 2713 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Водните стени, които се появяват сякаш от нищото и поглъщат цели кораби, без да оставят и следа от тях, не са само морски фолклор... 

image


На 10.11.1975 г. корабът "Едмънд Фитцджералд" потъва в канадската част на Горното езеро по време на щорм ( "щорм" - морска буря ). 
С дължината си от 220 м и широчина 22 м, това е бил един доста голям товарен плавателен съд, способен да се справи с много сериозни бури. 
Въпреки това всичките 29 членове на екипажа изчезват, без да успеят да подадат сигнал за бедствие. Телата им така и не са открити. 

Доклад на бреговата охрана на САЩ хвърля вината на екипажа, който не е покрил огромните люкове на товарните трюмове. Това заключение и до момента е обект на спорове, тъй като доста моряци отказват да повярват, че колегите им са проявили подобна небрежност. Един излъчен епизод от поредицата  Подводни детективи на National Geographic предлага друга версия. "Едмънд Фитцджералд" е имал лошия късмет да срещне вълна убиец - толкова голяма, че да го счупи на две още на повърхността. 

Историята на корабоплаването е изпъстрена с истории за чудовищни вълни, които се появяват от нищото. В книгата си "Юг! Последната експедиция на Шакълтън 1914 - 1916", легендарният полярен изследовател Ърнест Шакълтън описва среща с огромна вълна по време на героичното си пътуване от остров Елефант ( Мордвинов ) към остров Южна Джорджия през 1916 г. "Това беше един могъщ океански катаклизъм, нещо съвсем различно от голямата бяла морска шир, с който се imageборехме в продължение на много дни.", пише той. "За Бога, дръжте се! Ще ни потопи!" Корабът се огъва и разтриса от мощния удар, но по някакъв начин успява да оцелее. Въпреки изключително неблагоприятните условия Шакълтън и част от хората успяват да достигнат брега на Южна Джорджия и да се върнат с помощ на остров Елефант за да спасят останалите от експедицията. 

Вълната убиец не е просто голяма вълна. 
Това е една необичайно голяма вълна, която се надига високо над всичко останало наоколо. В океанографията, височината на една вълна се измерва от браздата между нея и съседната до гребена. Друга величина, която се използва е значимата височина на вълната - средната височина на най-голямата една трета от вълните за даден период. За вълна убиец се смята онази, чиято височина е над два пъти по-голяма от значимата височина на вълните, тоест която е над два пъти по-висока от другите около нея. Именно тази огромна разлика в размерите прави вълните убийци толкова опасни. 

Въпеки разказите на очевидци, като този на Шакълтън, хората общо взето се отнасят скептично към съществуването на появяваши се изневиделица чудовищни вълни. 
Дори да сте сигурни, че свидетелят мореплавател не е склонен да хиперболизира преживяванията си, определянето на височината на една вълна "на око" е изключително трудно. Статистиката сочи, че вълните убийци са феномен, който се случва веднъж на 1 000 години. Друго изследване твърди, че на всеки 9 часа в Световния океан възниква вълна убиец - нейната височина обикновено поне двойно превишава височината на останалите вълни. Освен това за разлика от цунами такива вълни нямат явен източник, разказват учени. 

Още от времената на Древна Гърция е известно за вълните убийци, а научно този феномен е започнал да се изследва в началото на 1995 година, след като в Норвежко море се появила вълна с височина 26 метра, разрушила нефтена платформа.
Според една от теориите това стихийно бедствие може да е свързано с взаимодействието на вълните с морските течения и собствената динамика на вълните. 

Крейг Смит, автор на "Екстремни вълни" твърди, че в морето ежегодно изчезват 50-100 кораба, и че в голяма част от случаите това се дължи на необичайно големи или деформирани вълни. Разминаването със статистиката е наистина сериозно... 

image

 Във втората част на "Вълни убийци" : 

- Чудовищният вододел  - През 1995 г. се случва нещо, което се превръща в повратна точка в изследването на чудовищните вълни... 

- На лов за информация - Ефим Пелиновски от Института по приложна физика на Руската академия на науките събира информация от нефтените платформи в Северно море - когато компаниите са склонни да му я дадат. 

- Как се образуват вълните убиййци - Среща с течение, Промяна в дълбочината, Нелинейна нестабилност.

- Цунамито вълна убиец ли е? - Цунамитата също причиняват опустошения, но приликите свършват дотук.
... 

- Съвременни достижения в областта. 

...


Блогът е с активирана модерация.




Гласувай:
10



Следващ постинг

1. missana - Страхотен материал.
05.08.2022 00:19
Браво!
цитирай
2. germantiger - прощавайте детайла в тази п...
06.08.2022 01:45
прощавайте детайла

в тази първа част маркирате какво ще се чете във втора част, която с интерес прочетох преди малко

и в тази втора част има 1 кратък абзац за руското с ефим и няколко по-големи абзаца за германски изследвания

мисълта ми е - на финала тук руското е споменато, но германското не - това някакво отношение ли е или да не гадая ?!
цитирай
3. knowings - missana, germantiger Благодаря ...
06.08.2022 13:51
missana, germantiger
Благодаря ви за мнението, радвам се че е било интересно за вас.

germantiger,
Маркерите в тази част на материала не изразяват лично отношение към националност.
Имам конкретно име на руски изследовател-физик, което отвежда темата ми до финала за съвременните постижения, и това е единствената причина да представя материала по този начин.
Безспорно е, че огромен принос в сферата на научните изследвания и постижения имат САЩ, Германия, Русия, Великобритания,
както е безспорно и че науката обединява нациите и за щастие е над политическите убеждения и че много хора нямат вина за исторически и настоящи събития следствие на решенията на 10-ина души имащи власт.
Надявам се все пак да е било интересно въпреки този детайл, за който забелязах от коментара :)
цитирай
4. germantiger - имаше и име на германка, но да не и...
06.08.2022 21:21
имаше и име на германка, но да не издребнявам, прощавай

и благодаря за отговора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 41010
Постинги: 20
Коментари: 27
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол