Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2022 14:18 - Влиянието на средата върху гените
Автор: knowings Категория: Други   
Прочетен: 2911 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 06.08.2022 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Учени от цял свят разкриват мистериите на нашите гени. Генните изследвания разкриват миналото ни и бъдещето, както и болестите, от които е вероятно да се разболеем и откъде идват нашите предци.  

- Вие сте това, с което са се хранили предците ви. 
- Ако дядо ви е преяждал, рискът да развиете диабет е четири пъти по-висок. 

- Епигенетиката и епигеномиката и различията между хората.
 


    image  


( Изследването и информацията за него са от Медицински факултет "Хъл Йорк" в Хеслингтън, Англия
Hull York Medical School )
 

image  


Колкото повече разбираме за своята ДНК, толкова по-сложна става тя.  Проектът "Човешки геном" е направил изненадващото откритие, че геномът ни съдържа само около 22 000 гени -  около половината от броя, който преди са предвиждали учените. Скорошни изследвания обаче, отново връщат броя на гените до около 46 000. 

Колко ли гени са необходими за направата на едно доста сложно същество, като човека. Оказва се, че всеки ген има само една функция и действа самостоятелно.  Телата и мозъците ни са резултат както от сложната комуникация между гените,  така и от тази между гените и средата. 

"Програмирането" на гените спрямо средата е познато като епигенетика,  а ефектите от тази промяна в самия геном - епигеномика.  На молекулно ниво гените се "изключват", като от самата ДНК се прибави метилова група, или като към протеиновите части на ДНК се прилепят различни молекули.   

Епигеномиката обяснява как в клетките в телата ни, съдържащи еднаква ДНК,  са включени или изключени различни гени.  Така ДНК на генетично идентични клетки бива манипулирана и в резултат се произвеждат коренно различни клетки,  като нервните клетки и клетките на черния дроб, например.   

Но освен че създава разлики в клетките на един и същ индивид,  епигеномиката поражда и различия между хората. Това означава, че телата ни са продукт на сложно взаимодействие между гените и средата.   


Няколко изследвания демонстрираха, че на молекулно ниво се унаследява не само ДНК, а и модификациите в ДНК, които ръководят генната експресия.   

Така фактори от околната среда, които са в ход у родителите, оказват влияние и върху потомството им.  Изследване на генетик-а Маркъс Пембри върху населението в Йоверкаликс, град в Швеция показва, че дядовци, които са преяждали, имат внуци, четири пъти по-застрашени да починат от диабет.  

Явленията на епигенетично ниво означават, че генетиците които се интересуват от еволюцията у хората, трябва да обръщат внимание не само на гените ни, а и на начина по който се регулира експресията на тези гени, тъй като и това е обект на естествения отбор. 

Ако и това не звучи достатъчно сложно, изненадите не са приключили. Когато Пардис Сабети от института "Броуд" в Бостън търси огнища на естествен отбор в генома, открива, че само половината от тях се намират в гените. Останалите са в онова, което се наричаше "отпадъчна ДНК" - Частите ДНК между гените. 


    image
 



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - не знаех и блг
06.08.2022 21:25
Проектът "Човешки геном" е направил изненадващото откритие, че геномът ни съдържа само около 22 000 гени - около половината от броя, който преди са предвиждали учените. Скорошни изследвания обаче, отново връщат броя на гените до около 46 000.
цитирай
2. knowings - аз също :)
18.08.2022 22:32
germantiger написа:
Проектът "Човешки геном" е направил изненадващото откритие, че геномът ни съдържа само около 22 000 гени - около половината от броя, който преди са предвиждали учените. Скорошни изследвания обаче, отново връщат броя на гените до около 46 000.



До скоро се твърдеше, че са около 20 000, но изследванията често са хипотетични :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 40995
Постинги: 20
Коментари: 27
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол