Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2022 20:05 - Краят на дните, според древните легенди - част втора
Автор: knowings Категория: Други   
Прочетен: 3391 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 20.08.2022 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Наистина ли са верни твърденията, че маите са предрекли края на света? 

Може ли дванадесета планета да се крие в Космоса, за да причини Армагедон в подходящия момент, и това да е било известно на древните общества? ...

Въпросите са много и е нормално човек да се обърка и да смеси наука с мит или откровена измислица. 

За да разберем как ще свърши светът или самата Вселена според различните есхатологии, ще трябва да се върнем доста назад във времето и да потърсим има ли истина в някои от митовете на древността.


Д-р Владимир Божилов е български астрофизик, преподавател в катедра " Астрономия “  на Физическия факултет към Софийския университет  “Свети Климент Охридски “. Той е един от най-добрите изследователи и специалисти в сферата на астрономията и един от любимите ми автори.  

Неговите проучвания, са изключително интересни, някои от тях са свързани с древни легенди за края на света - завладяващ калейдоскоп от цивилизации, предсказания, теории, богове и религии в древността и взаимодействието им с Космоса и Вселената, както и неизменният човешки фактор, като част от тази Вселена... 


image 


Всеки, който се интересува от митология знае, че Краят на света е една от основните митологеми във всички древни религии. 
Освен мита за сътворението на Вселената и Космоса, древните общества притежават огромен набор от така наречените есхатологични митове, тоест набор легенди и предания за края на дните. Този ден е наричан от някои автори Армагедон ( в юдаизма), от други - Апокалипсис ( от св. Йоан ), а от трети - Деня на Страшния съд ( ислям ). 

Всяка древна есхатология най-общо съдържа подробен разказ и теория за края на нашия свят. Детайлите са различни, но някои от тези древни митове са оцелели и до днес. Други митове пък се раждат в нашето съвремие, като необоснованият , но много популярен разказ за маите и уж предсказаният от тях край на света, което твърдение не е обосновано научно. 

Най-общо казано, ние хората, обичаме символиката на числата. Дори днес винаги, когато наближава специфична дата, се раждат нови суеверия, а стари легенди и митове възкръсват в необичайна форма, често напълно различна от първоначалната. 

За да стигнем до корените на митовете, трябва да потърсим общото между различните доктрини. А такива общи елементи не липсват, което е изненадващо за редица религиозни изследователи. 

Най-древната легенда,  която присъства във всички религии, от хиндуизъм, през зороастризъм, до християнство и ислям, е тази за Потопа. 
Първото му описание е в шумерския  "Епос за Гилгамеш" - най-древния епос, известен на съвременната история, чиито най-стари части датират от 2150 г. пр. Хр. 
Все повече и повече са доказателствата, че катастрофалното събитие, описано в толкова много източници, има реални корени и се е случило в действителност. 

Именно легендата за Потопа ( причинена от Божия гняв ) е първичният мит за края на света и неговото сътворяване наново. 
Аналози на Ной и Ноевия ковчег също присъстват във всички предания и религиозни текстове. 
Макар природни катастрофи като всемирен потоп определено да са рядко явление, те не са невъзможни. 
Ако подобна катастрофа се е случила наистина, то със сигурност можем да приемем, че тя ще остави силно влияние и значим отпечатък върху културите и цивилизациите, които оцелеят. Фактът, че този мит съществува във всички култури, дори между такива, които не са имали пряк контакт една с дрimageуга, е една от най-големите загадки в науката. 
От друга страна, идеята за Края на дните като заличаване на стария и началото на нов свят има значително по-пресен корен и се свързва с трите така наречени   Авраамови религии - християнство, юдаизъм и ислям. Това са религии, чийто произход и генеалогия са свързани с пророка Авраам. Другите два типа религия са индийските, свързани с учението на Дхарма, и източноазиатските - Таоистични религии. 


Повечето религии обаче мълчат по един важен въпрос - кога точно ще дойде краят на света?

А има ли научни данни за такъв сценарий и ако да - на какво би се дължал апокалипсисът? 


Отговорите - в следващата част на темата :) 

image




 



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. raders - Потопът най-вероятно е причинен от ...
18.08.2022 22:47
Потопът най-вероятно е причинен от земетресение, което отваря пролом през Босвора и водите на Средиземно море се изливат в Черно, което е било много по-малко и по-плитко. Всички крайбрежни градове и селища от онова време са залетии, оттам тръгва легендата за потопа. Има достатъчно доказателства за това събитие.
цитирай
2. knowings - Здравей, raders
18.08.2022 23:32
raders написа:
Потопът най-вероятно е причинен от земетресение, което отваря пролом през Босвора и водите на Средиземно море се изливат в Черно, което е било много по-малко и по-плитко. Всички крайбрежни градове и селища от онова време са залетии, оттам тръгва легендата за потопа. Има достатъчно доказателства за това събитие.



Да, това събитие се е случило със сигурност. В легендите вероятно е доста преувеличено и украсено, но безспорно то е факт.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 41001
Постинги: 20
Коментари: 27
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол