Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2022 18:40 - Редкоземните метали и Ранената Земя
Автор: knowings Категория: Други   
Прочетен: 1242 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вероятно не / сте чували за метали като тербий или неодим, церий и прометий... 

Редкоземните метали са жизненоважни за "зелените" технологии, 
но добиването им си има екологична цена.

image

Това са метали, които са част от така наречените редкоземни метали - група химични елементи, превърнали се в супергерои на високотехнологичната епоха. 

Те се извличат от скална маса, извадена от огромни открити мини, и без тях преносимите компютри iPod устройствата и плоскоекранните телевизори, далеч не биха били толокова компактни. Всеки смартфон например задължително включва шест елемента, създадени на базата на редкоземни елементи. Без тези метали телефонът би бил с размерите на тухла. 

Редкоземните метали са безценни не само за високотехнологичните играчки. Те са незаменим елемент от мощните магнити, превърнали се в двигатели на революцията на чистата енергия, като част от ветрогенераторните турбини и автомобилните електродвигатели. 
Свойствата им намират приложение още в енергоспестяващите крушки, скенерите за магнитнорезонансна томография, кабелите от оптични влакна и ракетите с лазерно насочване. 
С други думи, те са се превърнали в част от същността на технологиите на XXI в. 

image 

В групата на редкоземните метали влизат 17 химически елемента от последните редове на периодичната таблица. Въпреки названието си те съвсем не са редки . Наричат се така, защото са се намирали трудно през XVIII век, когато са открити от шведския армейски химик лейтенант Карл Аксел Арениус. 
Някои от тях обаче присъстват в земната кора също толкова, колкото и медта, оловото или цинкът. Дори двата най-редки от групата - тулий и лутеций, са около 200 пъти по-често срещани от златото.  

Проблемът е, че тези елементи се намират в изключително ниски концентрации. 
Присъствието им в минералите, които ги съдържат, се измерва в стойности от порядъка на 1-2 %. 
Освен това те имат склонност да се "събират" с други елементи, често с радиоактивните торий и уран. 
Тоест екстракцията, сепарацията и обогатяването са скъпи и вредни за околната среда. 

Китай добива около от 70 % от редките земни елементи в света и е отговорен за 90 % от сложния процес за превръщането им в магнити. 


Цената 

image 

image
 

Цената е Ранената Земя  


Редкоземните минерали захранват света, но добивът оставя местни и глобални отпечатъци върху Земята. 

image


За нещастие извличането на редкоземните метали от земната кора е сред най-вредните за околната среда минодобивни дейности, което означава, че за "зеленото" си утре днес заплащаме жестока екологична цена. 

image 

Проблемът е, че редкоземните метали не се срещат като отделни елементи. Те влизат в състав на скали, от които трябва да бъдат извлечени, а след това и сепарирани - процес включващ обработка на рудата в цистерни с кипящи силни киселини. В тези руди обикновено има и торий ( радиоактивен метал ).

За екологичната цена на екстракцията - една от причините, поради които Западът толкова време предпочиташе да внася редкоземните метали, вместо да ги добива, говорят печалните пейзажи край около 200-те мини за редкоземни елементи, поразили китайската природа. 

Киселините се оттичат в потоци и реки, поразявайки оризища, рибарници или източници на итейна вода. 

Радиоактивните материали често биват оставяни да замърсяват почвата, при което унищожават реколти  или увреждат здравето на местното население. 

Което е още по-лошо, голяма част от мините за редкоземни метали в Китай работят нелегално и затова не са подвластни на каквито и да е регулации за ограничаване на нанасяните щети. 
Действията на страната за намаляване на износа, поне официално, са мерки за справяне с този проблем. Приети са нови стандарти и се инвестира в опазване на околната среда.
Но пътят е дълъг. 

image 

image




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 41539
Постинги: 20
Коментари: 27
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол